flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Держава не може існувати, якщо немає судової влади – Голова ВС

04 жовтня 2021, 08:18

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у робочій зустрічі щодо стану імплементації судової реформи, яка відбулася 30 вересня 2021 року у приміщенні Офісу Президента.

У своєму виступі Голова ВС наголосила, що «ніколи в законі не може бути такої норми, яка би дозволяла одній гілці влади зруйнувати іншу гілку влади». Вона закликала всіх учасників зустрічі докласти всіх можливих зусиль, щоб «ця реформа перетворилася на успіх, а не "розбір польотів"».

Наводимо повний текст її виступу:

«Я тут, щоби вкотре наголосити, що ми невтомно, ще до того, як були прийняті закони, почали працювати над тим, щоб ця реформа стала успішною. І цьому підтвердженням є те, що реформа розпочалася завдяки діям саме Вищої ради правосуддя, завдяки свідомості тих людей, які там працюють.

Успішність реформи полягає не в прийнятті законів, а в тому, щоб судова влада отримала в органи суддівського врядування гідних своїх представників та представників інших юридичних професій. Судова влада хоче цих змін у своїх рядах і в органах врядування. Але в процесі цих щирих прагнень, які є в нас і у вас, сподіваюся, судова влада як окрема гілка влади не повинна втратити свою суб’єктність.

Держава не може існувати, якщо немає судової влади, бодай місяць, день або годину. Судова влада є не тоді, коли є Кам’янець-Подільський або Одеський районний суд. Судова влада є тоді, коли є головний орган судової влади.

Законодавчої влади немає, якщо немає парламенту. Виконавчої влади не існує, коли немає Кабінету Міністрів. Отже, Конституція України, як і багатьох інших держав, передбачає, що для того, щоб існувала і функціонувала демократія, а в ній – система стримування і противаг, завжди має бути, кожного дня і кожної хвилини, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Президент і Вища рада правосуддя.

Минулого разу я привертала вашу увагу до того, щоб ми всі подбали, щоб негативні наслідки цього втручання [у судову владу] не перевищили позитивні результати.

Я не буду повторювати, хоча, вочевидь, не всі були присутні на тому засіданні. Але я думаю, що це зрозуміло для всіх – так не може бути, щоб негатив перевищив позитив.

Я думаю, що для всіх присутніх зрозуміло, що реформа може бути успішною лише тоді, коли в залі парламенту, на з’їзді адвокатів і на з’їзді суддів усі присутні учасники або бодай більшість із них проголосують за тих кандидатів, яких запропонує Етична рада.

І до прийняття законів, і зараз я не втомлююся всіх закликати до того, щоб ми не пересварилися між собою, бо це просто знищить усі найкращі побажання, які є і в нас, і в тих, хто дотичний до цієї реформи.

Тільки разом ми зможемо досягнути цього успіху. Інакше ми просто продемонструємо людям, як один орган звинувачує інший орган, а потім хто винуватим буде?

На даний момент залишається два важливі питання: ми повинні всі повірити в дійсну ціль цієї реформи. Закон про ВРП – це закон про те, як розігнати ВРП, як знищити ВРП? Чи, можливо, це закон про те, як допомогти судовій владі здійснити рух уперед? Отримати можливості до розвитку? І таким чином забезпечити для людей краще правосуддя.  

Внутрішні суперечності Закону і його невисока якість не дозволяють нам знайти відповідь на це питання саме в Законі. Але подальші дії Верховної Ради, зокрема із залякування суддів, і та риторика, яка супроводжує досить делікатну справу, якраз свідчить про перше. Про те, що метою цього Закону є саме знищення ключового органу судової влади.

Навіщо ви налаштовуєте суддів проти реформи, якщо судді в принципі самі мають бути зацікавлені в ній? Саме судді за цим Законом мають зробити останній акорд у цій реформі. Саме для цього ми повинні досягти порозуміння.

Пан Букіккіо, крім офіційної заяви, ще надіслав листа і мені особисто. Я цитую це саме тому, що ми вже торкнулися його заяви. Він сказав: «Дійсно, як Ви справедливо зазначили, Етична рада повинна здійснювати і організовувати свою роботу таким чином, щоб не викликати будь-яких збоїв у роботі Вищої ради правосуддя».

Отже, за умови повного порозуміння ми б могли покладатися на досвід, розумність і мудрість тих іноземних експертів, які приїдуть до нас для того, щоб допомогти здійснити добір членів ВРП. Але ніколи в законі не може бути такої норми, яка би дозволяла одній гілці влади зруйнувати іншу гілку влади.

Отже, ми закликаємо наших партнерів, якщо ми хочемо, щоб ця реформа була успішною, внести невеликі зміни до Закону, щоби змінити ставлення суддів до цієї реформи та досягти бажаного результату. І тут я зовсім не закликаю, щоб ми зупинилися і чогось чекали. Як я сказала, останній акорд ще далеко попереду. Ми повинні змінювати відношення одне до одного і робити все необхідне, аби ця реформа перетворилася на успіх, а не «розбір польотів».

Я дуже сподіваюся, що саме так ми всі і зробимо».

Верховний Суд