flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесено зміни до Положення про систему професійного навчання державних службовців

04 січня 2023, 14:38

Посилено вимоги до програм підвищення кваліфікації, які розроблені з власної ініціативи міжнародними та іноземними установами та організаціями.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1494 внесено зміни до Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Зокрема посилено вимоги до програм підвищення кваліфікації, які розроблені з власної ініціативи міжнародними та іноземними установами та організаціями. Вони тепер підлягатимуть акредитації/погодженню.

Так, загальні професійні (сертифікатні) програми мають пройти акредитацію відповідно до вимог пункту 13 цього Положення.

А загальні короткострокові програми має погодити НАДС.

Також визначено, що у разі введення правового режиму надзвичайного стану, правового режиму воєнного стану, встановлення режиму надзвичайної ситуації, карантину відповідно до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» частка самоосвіти в межах виконання індивідуальної програми у відповідному календарному році може становити не більше 0,5 кредиту ЄКТС.

Нагадаємо, що за результатами професійного навчання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування нараховуються кредити ЄКТС, які підлягають обліку, що ведеться службами управління персоналом.

Також до змісту загальних програм підвищення кваліфікації додадуть питання забезпечення прав і свобод людини і питання застосування міжнародного гуманітарного права в умовах збройного конфлікту, забезпечення післявоєнного відновлення та розвитку України.

Продовжено до 1 лютого надсилання НАДС інформації про потреби в професійному навчанні державних службовців, які займають посади державної служби категорій “Б” та “В”, та копії індивідуальних програм підвищення рівня професійної компетентності державних службовців, які займають посади державної служби категорії “А”.

Автор: Наталя Мамченко