flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реєстрація речових прав на нерухоме майно по-новому

09 серпня 2013, 01:39

У зв'язку зі змінами, що відбулися в законодавстві України в 2012 році, якими внесено зміни до врегулювання земельних відносин в Україні, з урахуванням результатів проведеної системної роботи щодо оформлення правовстановлюючих документів на нерухоме майно (приміщення, будівлі судів, земельні ділянки) повідомляємо.

З 01 січня 2013 року речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об'єкти нерухомого майна, які розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни, реєструються в Державному реєстрі прав на нерухоме майно, оскільки Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек припинили своє функціонування.

Нові правила оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна встановлено новою редакцією Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 703 «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно».

Повноваження щодо оформлення права власності на нерухоме майно з видачею відповідних свідоцтв та випискою з Державного реєстру прав на нерухоме майно передано від органів місцевого самоврядування державним реєстраторам Державної реєстраційної служби України.

Права на нерухоме майно та їх обтяження, що були зареєстровані до 01 січня 2013 року, визнаються державою, якщо їх реєстрація була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення цих прав, або якщо відповідне законодавство не передбачало проведення державної реєстрації цих прав. За таких обставин, на сьогодні, якщо у власника чи користувача відсутній намір щодо вчинення дії з нерухомим майном, державна реєстрація прав у Державному реєстрі прав на нерухоме майно проводиться лише за їх бажанням.

Проте, у разі вчинення будь-яких правочинів щодо нерухомого майна (управління, відчуження тощо) реєстрація прав на нерухоме майно у зазначеному Державному реєстрі прав є обов'язковою.

Згідно із діючим законодавством для вчиненняправочинущодооб'єктанерухомостінеобхідноприсвоїтикадастровий номер земельній ділянці, на якій він розташований і яка передається разом з майном, у встановленому законодавством порядку. Кадастровий номер та розмір такої земельної ділянки зазначаються у відповідному рішенні про передачу.

Слід зауважити, що державні акти на право постійного користування землею, що видавалися у 1990-х роках без кадастрових номерів, потребують обов'язкової реєстрації та присвоєння відповідного номера. Згідно із статтею 202 Земельного кодексу України державна реєстрація земельних ділянок здійснюється в Державному земельному кадастрі в порядку, встановленому Законом України від 07.07.2011 № 3613-УІ «Про Державний земельний кадастр», зі змінами та доповненнями.

Крім цього звертаємо увагу, що відповідно до Закону Українивід06.09.2012 № 5245-VI«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» з 01 січня 2013 року землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими.

Право власності на земельні ділянки державної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна державної власності, реалізується після державної реєстрації права власності на відповідну земельну ділянку.